Verlenging erfpacht

31 mei 2023.  Een belangrijke dag voor de Scoutsrally en de St. Willibrordusscoutsgroep vzw.  We ondertekenen samen met de gemeente Pelt en Notaris Dirk Seresia de verlenging van het erfpacht van de gronden van de Scoutsrally tot 26 februari 2066. Hiermee verzekeren we de toekomst van de Scoutsrally voor de volgende generaties. Sinds 1945 is het 9 hectare grote domein, de Scoutsrally, de thuisbasis van de St Willibrordusscoutsgroep. Alle gebouwen zijn eigendom van de St. Willibrordusscoutsgroep vzw. Naast de speeltuin, beschikken we over een eigentijdse bar, jeugdlokalen en een verblijfscentrum waar we gemiddeld 15.000 overnachtingen per jaar realiseren.  We kunnen nu met een ruime blik op de toekomst nadenken over nieuwe investeringen, naar voorbeeld van onze voorgangers en de weg vrijmaken voor onze opvolgers, al zeker de volgende 40 jaren.

Wat vooraf ging : Kort na het einde van de tweede wereldoorlog (1944-1945) krijgen de scouts van Neerpelt van de directie van de Metaalfabrieken van Overpelt de toelating om op de terreinen van de huidige Scoutsrally te spelen. Onder impuls van aalmoezenier Jan Coninx groeit de Scoutsrally dan uit tot een openluchtcentrum voor de scouts en de jeugd in het algemeen.

Het is dan een “precair” gebruik hetgeen betekent dat de VZW van de scoutsgroep (opgericht op 10.11.1945) geen zakelijk recht heeft op deze terreinen. Barakken (afkomstig van prefabs van het Engelse leger) worden opgericht op het deel ten zuiden van de Berkendreef (huidige Scoutdreef) Vanaf 1953-1954 worden stenen gebouwen opgericht. De conciërgewoning door het fabriek zelf (met het statuut van een fabriekswoning), De Boshut als een opleidingsproject voor bouwvakkers van de RVA, enkele eenvoudige gebouwen in betonblokken (Coninxsteen, Malpertuus, Jinlokaal, Sanitair blok) door de VZW ter vervanging van de houten barakken en de omvorming van een afdak bij de conciërgewoning tot een zomercafetaria voor de inmiddels ingerichte speeltuin.

Na het vertrek van Aalmoezenier Jan Coninx (1959) gebeuren er alleen verbeterings- en onderhoudswerken, met uitzondering van een risicovolle uitbouw van de cafetaria tot een volwaardige café (1981). Het fabriek als grondeigenaar gaf hiervoor de toelating.

In de jaren tachtig, toen Johan Driesen al jaren “de kar trok” als Voorzitter van de VZW, bleek het langzamerhand noodzakelijk om iets te ondernemen aan de versleten gebouwen in betonblokken. Plannen werden gemaakt voor een nieuw bivakgebouw. Na de vraag tot toelating aan de Metaalfabrieken, kwam van daaruit de suggestie om de terreinen aan te kopen. Het ging immers om een serieuze investering op een terrein dat geen eigendom was van de VZW. De onderhandelingen daarover eindigden in een aankoop van de terreinen (9 ha.) door de gemeente Neerpelt en de opvolgende vestiging van een erfpacht ten voordele van de VZW bij akte van 28 februari 1986 voor een termijn van veertig jaar.

Dit erfpacht heeft sindsdien de mogelijkheid gegeven het geheel verder uit te bouwen. Na de bouw van De Leemberg, is de VZW blijven investeren in het domein de Scoutsrally. Denk hierbij bv. aan de eerste uitbreiding van Coninxsteen, het dierenpark, de grondige aanpak en vervanging van speeltuigen in de speeltuin (bv. speelberg, kabelbaan, reis rond de wereld, de speeltuigen voor de kleinsten),het werkhuis, de uitbreiding van De Leemberg, de nieuwbouw van Coninxsteen, de nieuwbouw van de onze bar, heraanleg van terrassen in verschillende stappen, een nieuwe materiaalbarak, de nieuwe speeltoren… enz… Daar waar mogelijk, hebben we financiële ondersteuning gehad van de Vlaamse overheid, de Provincie Limburg en de Gemeente Neerpelt. Het hoofdaandeel van de kosten echter steeds gedragen door de VZW, met eigen middelen of indien nodig zijn de nodige leningen aangegaan. We hebben als VZW steeds onze “plicht” gedaan en gezorgd voor een modern gebouw voor onze scoutsgroep, een degelijk, modern jeugdverblijfscentrum, een mooie, vrij toegankelijke speeltuin met hedendaagse horecagebeuren. Het gebruik door de Noord Limburgse gemeenschap wordt de laatste jaren enkel drukker en drukker. Deze realisaties waren enkel mogelijk door de inkomsten die we als VZW halen uit ons jeugdverblijfscentrum. Deze investeringen en gebouwen geven een eigen karakter en “meerwaarde” aan het 9 hectare grote domein De Scoutsrally.

In onze huidige statuten(laatste publicatie in staatsblad 11.02.2005) stelt artikel 2 : “De vereniging heeft het doel in het algemeen de morele en materiële belangenbehartiging van de jeugd en in het bijzonder de werking van de scouts- en gidsengroep te Neerpelt onder de reglementen van het Vlaams Verbond der Katholieke Scouts- en Meisjesgidsen, het beheren, organiseren en exploiteren van een openluchtcentrum “Scoutsrally” genoemd, gelegen te Neerpelt, Berkendreef, dienstig voor dag- en verblijfsrecreatie voor de jeugd.”

We hebben dus sinds 1945 hetzelfde doel, enkel in een meer “hedendaags” kleedje…

De laatste jaren zijn we, met Frank Smeets als Voorzitter van onze VZW, bezig geweest met de toekomst van het bestaande erfpacht. De lopende termijn eindigde op 28 februari 2026. De Algemene vergadering van 11.02.2022 heeft beslist om een verlening van het bestaande erfpacht aan te vragen aan de Gemeente Pelt voor een termijn van 40 jaar.

Hierbij speelden verschillende elementen die dit noodzakelijk maakten :

– Er lopen nu al reservaties binnen voor ons jeugdverblijfscentrum voor 2027.

– De huidige uitbatingsovereenkomst van de cafetaria met de BVBA Scoutsrally loopt voor een eerste termijn van 18 jaar tot 1 juli 2028.

– Investeringen in speeltuin en/of nieuwe gebouwen zijn zo zwaar dat deze enkel verantwoord zijn op lange termijn.

In 2021 bestond onze scoutsgroep 90 jaar, onze gidsengroep straks 70 jaar. Sinds meer dan 75 jaar voelen generaties jongeren, scouts en gidsen, zich “thuis” op de Scoutsrally. Je kunt hier dan ook gemakkelijk, zowel een 90-jarige als een 6-jarige tegen het lijf lopen met een “hart” voor “De Rally”. Hier hadden onze oprichters in 1945 enkel van kunnen dromen…